Waves Background

Omat kotikulmat voivat käydä nopeasti turhankin tutuksi. Lähiympäristön hienot yksityiskohdat ovat joskus jopa liian lähellä, jotta niihin tulisi kiinnittäneeksi tarkemmin huomiota. Esimerkiksi työ- tai kauppamatka kuljetaan usein samaa reittiä useita kertoja viikossa, eikä arjen keskellä tahdo käydä mielen vieressäkään pysähtyä nauttimaan lähiseudun kulttuuritarjonnasta.

Oulu on täynnä upeita katutaideteoksia, jotka ovat avoimesti kaikkien koettavissa. Taiteilijoita kotimaasta ja ympäri maailmaa on saapunut toteuttamaan luovuuttaan ja visioitaan kaupungin katukuvaan. Teokset ovat hyvin monimuotoisia ja osassa niistä on jopa hyödynnetty paikan päällä puhelimen kautta katseltavaa lisättyä todellisuutta. Parhaimmillaan katutaide ilmentää ajankuvaa ja ilmiöitä, keskustelee ympäristönsä kanssa ja herättää katsojan ajattelemaan.

– Näen DigiCultin kehitteillä olevassa alustassa paljon mahdollisuuksia kaupunginosien uinuvien kulttuurikohteiden esille nostamiseen, sekä kulttuurin kokemisen laajentamiseen verkkoalustan avulla. Alusta myös lisää kohteiden saavutettavuutta sellaisille yleisöille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse paikan päälle kulttuuria kokemaan, toteaa kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö.

DigiCult-hankkeessa suunnitellaan Oulun keskustan alueelle katutaidereittejä yhdessä kaupungin yleisten kulttuuripalveluiden kanssa. Reitit voi kokea ilmaiseksi hankkeen kehittämän alustan kautta. Reittien toivotaan lisäävän katutaiteen näkyvyyttä ja tekevän siitä helpommin saavutettavaa kaikille. Apua reittien suunnitteluun ja teosten kartoitukseen on saatu Oulun katutaide ry:ltä.

– Katutaidereitti voi toimia inspiraationa ulkoilulle, sillä reitin kohteita voi lähteä kiertämään kävellen, juosten tai pyörällä. Navigointi mahdollistaa reitin kiertämisen ulkopaikkakuntalaisille ja silloinkin, kun älypuhelin on käyttäjän taskussa, esim. pyörälenkillä tai huonolla säällä, kuvailee Sikiö.

Reitit auttavat kuntalaisia ja matkailijoita löytämään lähialueensa katutaideteokset, kulkien teokselta toiselle kuin taidegalleriassa konsanaan. Reiteillä sijaitsevista teoksista katsoja voi lukea älylaitteelta lisätietoja, kuten tekijän nimen tai nimimerkin, vuosiluvun ja teoksen nimen.

Katutaidereittien toteuttamista varten kerätään kuva- ja tekstiaineistoa. Valokuvaaja Harri Tarvainen dokumentoi reiteille valitut teokset, jotta katutaiteesta pääsee nauttimaan myös omalla kotisohvalla selaillen.

Digitaalinen alusta tuo kulttuuri- ja luontokohteille uusia, moniaistisia mahdollisuuksia

Katutaidereittien yhtenä tavoitteena on tarjota taiteilijoille mahdollisuus kertoa lisää teoksistaan alustan kautta, kuten esimerkiksi niiden prosesseista tai taustatarinoista. Jatkoa ajatellen selvitetään myös mahdollisuutta katutaideteoksien lisäämiseen yksittäisiksi kohteiksi alustallemme.

– Toivon, että jossain vaiheessa alustalle voitaisiin tuoda myös uusien teosten tekoprosessiin liittyvää sisältöä. Kartalla voisi olla esimerkiksi kohde tulevalle teokselle, johon voitaisiin liittää “making of” -materiaalia. Taiteilijan niin salliessa ihmiset voisivat mahdollisesti jopa löytää alustan avulla paikanpäälle seuraamaan teoksen etenemistä, Sikiö ehdottaa.

Tulevaisuudessa katutaiteilijat voisivat myös esimerkiksi liittää teoksiinsa oman äänimaiseman, joka on kuunneltavissa älylaitteelta vain kyseisen teoksen läheisyydessä. Alusta tulee tarjoamaan taiteilijoille mahdollisuuden kokeilla uusien elämysten lisäämistä teoksiinsa, tehden niistä moniaistillisia kokonaisuuksia.

– Uskoisin että monet taiteilijat pitävät siitä, että saavat näkyvyyttä töillensä, ja alustan kautta myös mahdollisuuden jakaa muuta sisältöä, tiivistää katutaiteilija Marko ”Maver” Anttila, joka on auttanut kartoittamaan Oulun keskustan läheisyydessä sijaitsevia katutaideteoksia ja niiden taiteilijoita.

DigiCult-hankkeessa valmistaudutaan syksyn aikana avautuvaan tarjouskilpailuun, mutta samaan aikaan kartoitetaan myös mielenkiintoisia kulttuuri- ja luontokohteita, sekä -reittejä. Tarkoituksena on päästä testaamaan ja kehittämään alustaa oikeilla, koettavilla sisällöillä. Kulttuuri- ja luontokohteiden toimijat voivat lähestyä DigiCult-hanketta joko valmiilla tai kehitteillä olevilla kohteilla ja reiteillä, tai esittää ideoita yhteiskehittämistä ajatellen.

 

Lisätietoja:

Atte Karjalainen, projektipäällikkö, p. 040 559 2485, atte.p.karjalainen@ouka.fi

Sanni Harju-Nikula, digituottaja, p. 040 158 3029, sanni.harju-nikula@ouka.fi

 

© Copyright 2023 | Digicult • Data ProtectionAccessibility Statement
Green Background
Digicult logo